Just another WordPress.com site

Tidak tahu bersyukur

Sedar tak sedar telah kira-kira sebulan keputusan Suruhanjaya Siasatan DiRaja Menyiasat Kematian Teoh Beng Hock telah pun diumumkan. Prosiding yang telah memakan masa selama lebih kurang tiga bulan itu telah membuat keputusan bahawa TBH di dapati telah membunuh diri.

Tetapi, setelah keputusan tersebut diumumkan, terdapat pihak yang terutamanya yang diketuai oleh Gobind Singh tidak dapat menerima keputusan yang telah diberikan oleh Suruhanjaya tersebut. Semuanya serba tak kena, dan semuanya tidak betul.

Apa lagi yang dimahukan oleh pihak-pihak ini? Seperti yang semua sedia maklum, penubuhan Suruhanjaya ini nadalah berdasarkan pada kehendak mereka
sendiri. Ahli-ahlinya terdiri daripada mereka yang benar-benar bebas dan mempunyai tahap integriti yang tinggi, serta dilantik oleh Yang Di-Pertuan
Agong. Tambah menjengkelkan lagi, semasa prosiding Suruhanjaya tersebut baru sahaja hendak bermula, keluarga serta pihak Gobind Singh yang mewakili TBH menarik diri dan memulaukan prosiding tersebut. Apabila Suruhanjaya tersebut mengumumkan keputusannya, mereka pula tidak dapat menerimanya.

Apakah maksudnya ini? Dah la kerajaan telah memberi ruang kepada mereka untuk mencari kebenaran, bukannya hendak bersyukur. Banyak masa, wang, tenaga dan sumber telah dihabiskan hanya untuk memenuhi serta membantu mereka untuk mencari kebenaran di dalam kes ini. Kalau masih tak puas hati, adalah lebih baik mereka sendiri yang jadi hakim, jadi peguam dan jadi saksi. Mungkin dengan cara itu baru mereka puas hati. Inilah sandiwara yang dimainkan oleh pihak Gobind dalam memutarkan belitkan keadaan.

Selain daripada meminta keputusan Suruhanjaya tersebut disemak semula, mereka juga meminta supaya pegawai-pegawai SPRM yang dinyatakan di dalam keputusan Suruhanjaya tersebut supaya diambil tindakan undang-undang. Inilah yang dinamakan peguam yang bebal. Sekiranya hendak mendakwa pegawai-pegawai tersebut, tiada apa-apa keterangan sepanjang prosiding tersebut yang menunjukkan bahawa pegawai-pegawai tersebut bertindak ”di luar” skop tugasan mereka. Tiada satu pun peruntukan undang-undang yang membolehkan mereka ini didakwa hanya kerana mereka ini dikatakan sebagai ”kasar, sombong atau pembuli”.

Inilah benggali bangang, apabila serban dibuka, mula lah besar kepala. Inikah peguam yang dikatakan sebagai peguam yang hebat? Rasanya lebih kepada peguam menipu.

 

Kasihan kepada keluarga TBH yang menjadi mangsa permainan politik
pembangkang yang terdesak. Mereka akan cuba memanipulasi dan mengambil
kesempatan di atas setiap keadaan. Fikiran keluarga TBH telah diresapi oleh
pemikiran serta ideologi ekstrimis di atas nama kebebasan, dan telah diputar
belit tanpa mereka sedari. Harap mereka dapat sedar sebelum terlambat, dan
biarkan TBH dapat bersemadi dengan tenang.

 

Gobind dan DAP memang menipu rakyat.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s