Just another WordPress.com site

GANI PATAIL jutawan baru?

 Pada 6 Disember 2010, Gani Patail telah membuat keputusan bersetuju untuk menuduh Khir Toyo dan Shamsuddin. Gani Patail ketika itu, sudah merancang dan dah tahu keputusan ini boleh mendatangkan hasil lumayan. Jumlahnya fikir kemudian tapi jalan sudah jelas.

Pada 6 Jun 2011, tarik balik pertuduhan asal terhadap Shamsuddin. Sapa boleh pertikai keputusan Gani Patail. Undang-undang dalam genggamannya. Artikel 145(3) Perlembagaan Malaysia memberi hak kepada Gani Patail sebagai Pendakwa Negara Agung yang boleh buat apa sahaja keputusan terhadap sebarang kes jenayah. Boleh dakwa, boleh hentikan, boleh gugur atau boleh tarik balik. Gani Patail sudah tahu sangat tiada orang boleh pertikai kuasa ini. Tiada kuasa lain yang boleh tanya atau tegur dia. Gani Patail adalah undang-undang dan undang-undang adalah Gani Patail.

Tak akan buat keputusan tanpa habuan? Kalau beli rumah dan jual selepas 6 bulan agaknya berapa untung? Kalau di kawasan Shah Alam rasanya kalau rumah teres dua tingkat yang dibeli dengan harga RM300,000.00 boleh dapat RM80,000.00 sebagai untung. Tu bisnes lambat untung…loh!

Gani Patail punya bisnes lagi bagus. Kes Siasatan sampai ke tangannya dinilai harga dulu. Bukan Jabatan Penilaian buat anggaran nilai kes tersebut. Tapi konsultan Gani Patail yang buat. Apa formula? Mudah aje…. T = A + S – K. Mudahkan TASK atau cakap orang dibawah bayu TANGGONGJAWAP. T = Target keuntungan, A= Aset tertuduh, S= simpanan tunai tertuduh, K = kesalahan jenayah tertuduh.

Kalau Khir Toyo ada aset bernilai RM90 juta dan simpanan tunai sebanyak RM22 juta. Berapa target Gani Patail? Cara kiranya ialah T=A+S-K . Jadi T=RM90 juta + RM22 juta – RM6.5 juta. Jawapannya T=112 juta – 6.5 juta. Jadi T=RM 105.5 juta. Berapa agaknya konsultan SK bagi pihak Gani Patail cadang? Kalau 4% kiraan melalui mesin kira-kira akan boleh target RM4.22 juta. Komisyen kepada konsultan Gani Patail dari syarikat SK juga 5% iaitu 0.211 juta. Jadi masih boleh dapat tidak kurang dari RM4 juta.

Dalam tempoh 6 bulan boleh dapat RM4 juta sudah bagus punya bisnes lah. Kalau bawa balik ke Sabah boleh beli tanah ladang seluas 1,000 ekar pada kadar RM42,200 setiap ekar. Kalau tanam kelapa sawit boleh dapat pulangan sebanyak RM1400 bagi setiap ekar lepasd tolak kos pekerja dan pengangkutan. Jadi bolehlah dapat raih pendapatan ’halal’ sebanyak RM1,400,000 sebulan. Diam diam boleh tandingi aset dan kekayaan bukan sahaja CM Sabah tapi CM Sarawak. Hebatkan.

SPRM juga bodoh siasat kes-kes ikan jerung bagi Gani Patail buat penilaian untuk kepentingan sendiri. Saya kesian rakan-rakan di SPRM kerja sampai mampus, hilang kawan, kereta kena simbah cat, kena ugut, keluarga selalu kena tinggalkan, harta tak ada tapi orang lain hidup senang. Tapi tak apa kawan-kawan… maruah mesti maintain. Integriti mesti tinggi. Puji tak perlu. Allah jua beri ganjaran. Kalau bukan di dunia mungkin di akhirat. Teruskan perjuangan demi negara dan generasi akan datang.

Salam 1Malaysia.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s